021-22679362 

سامانه کارشناسی قیمت داناملک

نیاز به طراحی پارک‌‏های علم و فناوری، کارخانه‌‏های نوآوری و فضاهای کار اشتراکی در سال‏ های آتی 

امروزه تعریف فضای کار در دنیا تحول یافته و پارک‏ های علم و فناوری، کارخانه ‏های نوآوری و فضاهای کار اشتراکی جای خود را به دفاتر اداری سنتی داده ‏اند. 

نیازسنجی بازار این کاربری ‏ها

امروزه تعریف فضای کار در دنیا تحول یافته و پارک‏ های علم و فناوری، کارخانه ‏های نوآوری و فضاهای کار اشتراکی جای خود را به دفاتر اداری سنتی داده ‏اند. در ایران نیز، طی سال‏های گذشته، استفاده از این مراکز مورد استقبال قرار گرفته و رونق بیشتری یافته است. به طور کلی، پارک‏ های علم و فناوری، کارخانه‏ های نوآوری و فضاهای کار اشتراکی با ارائه امکانات و خدماتی که به طور مشترک در اختیار افراد قرار می‏گیرند، در کاهش هزینه‏ های مربوط به کسب و کارها موثر هستند. علاوه بر این، این مجموعه‏ ها، فضاهای اجتماعی هستند که امکان تعامل افراد با پیشینه‏ ها و مهارت‏های مختلف را فراهم کرده و با به اشتراک گذاشتن تخصص ‏ها، به کشف ایده‏ های جدید کمک می‏کنند.

به استناد آمارهای موجود در حال حاضر در حدود 10 هزار شرکت دانش‏ بنیان در کشور در حال فعالیت می‏ باشند. پیش ‏بینی شده که در سال‏های پیش رو تعداد این شرکت‏ها با افزایش روبرو خواهد بود. همین موضوع نیاز به پارک‏ های علم و فناوری را تا حدودی افزایش می‏دهد اما باید توجه داشت که ضوابط احداث این مجموعه ‏ها به دلیل وابستگی به وزارت علوم، اندکی سختگیرانه خواهد بود. همچنین جانمایی این مجموعه‏ ها در کنار واحدهای دانشگاهی و صنعتی حائز اهمیت می‏باشد.

از سوی دیگر، صنعت فضای کار اشتراکی پس از دوران کرونا بیش از پیش با رونق روبرو شد. این مجموعه‏ ها با هدف ایجاد محیط استقرار با امکانات اداری اولیه برای استارتاپ‏ ها، فریلنسرها و نیروهای دورکار در سایر شرکت‏ها شکل گرفت. با توجه به میزان اجاره واحدهای اداری، صرف هزینه ماهانه برای اجاره میز یا اتاق اختصاصی بسیار به صرفه‏ تر بوده، از این رو بسیاری از کسب و کارها برای شروع فعالیت خود استفاده از این مجموعه ‏ها را به سایر واحدهای اداری ترجیح می‏دهند. امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی و توسعه صنایع خلاق، پیش‏بینی می‏شود که در سال‏های آتی تعداد شرکت‏های استارتاپی و نوپا با افزایش روبرو باشد و به تبع آن نیاز به فضاهای کار اشتراکی نیز افزایش یابد.

در این مقاله، به تعریف هر یک از این فضاها و شناسایی امکانات آن‏ها پرداخته شده است.

پارک علم و فناوری و کارخانه‏ های نوآوری

کارخانه ‏های نوآوری و پارک علم و فناوری دو فضای متفاوت و در عین حال مناسب برای رشد کسب‏ وکارها می‏باشند. در ایران پارک‏های علم و فناوری وابسته به “وزارت علوم” بوده و کارخانه ‏های نوآوری ماهیت خصوصی دارند و لزوماً دولتی نیستند. بنابراین نظارت و ارزیابی خاصی از سوی سازمان‏ های دانشگاهی و دولتی بر کارخانه ‏های نوآوری صورت نگرفته و معمولاً رویکرد این مجموعه ‏ها ارائه خدمات، فضا، امکانات و دسترسی به شبکه ارتباطی و آموزشی برای کسب و کارها می‏باشد. همچنین مدیریت کارخانه‏ های نوآوری معمولاً به صورت فردی و بر عهده کارآفرینان است.

پارک‏های علم و فناوری در سطح کلان و منطق ه‏ای فعالیت داشته و کسب‏ وکارهای کوچک و متوسط (استارتاپ ‏ها) را پوشش می‏دهند و فرایند رشد و توسعه آن‏ها را تسهیل می‏بخشد. در حالیکه کارخانه ‏های نوآوری معمولاً در سطح فردی و سازمانی بوده و خدمات مورد نیاز برای رشد شرکت‏های بزرگ را فراهم می‏‎کند.

در این مجموعه‏ ها گروه‏ های مختلفی از جمله استارتاپ ‏ها، شرکت‏ های دانش ‏بنیان، سرمایه‏ گذاران و متخصصین دانشگاهی فعالیت دارند. در پارک‏های علم و فناوری به دلیل وابستگی به دانشگاه‏ها، علاوه بر موارد فوق شرکت‏های فناوری، واحدهای تحقیق و توسعه وابسته به صنایع دولتی و غیردولتی، انجمن‏ها، نهادها و مراکز تحقیقاتی مستقل و وابسته به دانشگاه‏ها نیز حضور دارند.

پارک‏های علم و فناوری معمولاً از جانب دولت‏ها برای تقویت اقتصاد منطق ه‏ای و ملی حمایت می‏شوند. واحدهای مستقر شده در این مراکز علاوه بر بهره‏ مند شدن از مزایای خدماتی، از حمایت شرکت‏های دانش بنیان، معافیت‏ های مالیاتی، توجه سرمایه‏ گذاران خارجی و گسترش روابط در سطوح بالاتر و اشتغال زایی نیز استفاده می‏کنند. از دیگر مزایای پارک‏های علم و فناوری می‏توان به حمایت از ثبت اختراعات داخلی و خارجی اشاره کرد. در پارک‏های علم و فناوری معمولاً برای ایجاد مسیر توسعه شرکت‏ها، شبکه ارتباطی از متخصصین دانشگاهی ایجاد شده تا به کسب و کارهای فعال در این مجموعه‏ ها خدمات مشاوره‏ای و پشتیبانی ارائه شود.

در کارخانه‏ های نوآوری این فرایند و شبکه ارتباطی گسترده ‏تر می‏باشد. کسب‏ وکارهای فعال در کارخانه ‏های نوآوری برای مسیر رشد و توسعه به دنبال جذب سرمایه‏ گذار، تبلیغات و ارزیابی هستند. در کارخانه های نوآوری زنجیره‏ای از شتاب دهنده‏ها، ارائه ‏دهندگان خدمات، سرمایه ‏گذاران و … کنار یکدیگر فعالیت دارند.

کارخانه‏ های نوآوری معمولاً در بافت شهری جانمایی شده و با هدف ایجاد پویایی در سطح شهر، با تغییر کاربری ساختمان‏ ها، کارخانه ‏ها و فضاهای قدیمی، در این مناطق احداث می‏شوند ولی پارک‏های علم و فناوری در کنار واحدهای دانشگاهی و در اغلب موارد محدوده ‏های صنعتی جانمایی می‏شوند.

ساختار فضا و چیدمان کارخانه‏ های نوآوری به صورت یکپارچه بوده و همه بخش ‏ها در یک سالن و در ارتباط با یکدیگر جانمایی می‏شوند. این در حالی است که در پارک‏های علم و فناوری بخش ‏های مختلف از یکدیگر جدا شده و مجموعه به صورت تفکیک شده طراحی می‏شود.

از جمله بخش‏ها و امکانات مختلف در کارخانه‏ های نوآوری و پارک‏های علم و فناوری می‏توان به دفاترکار، فضای کار اشتراکی و خصوصی، سالن برگزاری جلسات و همایش ‏ها، کارگاه ‏های فنی و آموزشی، آزمایشگاه، سالن بدنسازی، سالن‏های چند منظوره ورزشی، رستوران، کافی‏شاپ، پارکینگ، اینترنت، سیستم‏ های صوتی و پروژکتور اشاره کرد.

فضای کار اشتراکی

فضای کار اشتراکی، محیط کاری مشترکی است که افراد و گروه‌های مختلف با فعالیت‌های مستقل، از آن استفاده می‌کنند. به عبارت دیگر این محیط از چندین میز و صندلی تشکیل شده و افراد و گروه‌های مختلف می‌توانند در ازای پرداخت مبلغ معینی به صورت روزانه، هفتگی یا ماهیانه آن را اجاره کنند.

به طور کلی فضاهای کاری مشترک برای اعضای خود امکان استفاده از میز و صندلی شخصی، اینترنت پر سرعت، اتاق جلسات و لوازم اداری مانند فکس و پرینتر را فراهم می‌کنند. با این وجود این شرکت‌ها امروزه به دلیل وجود رقابت، علاوه بر موارد ذکرشده امکانات بیشتری را همچون کتابخانه، کافی‌شاپ و بن‌های تخفیف غذایی، باشگاه ورزشی، اتاق بازی و فیلم، خطوط تلفن، سالن‌های همایش و همچنین خدمات مشاوره‌ای در زمینه کسب و کار ارائه می‌دهند.

فضاهای کار اشتراکی معمولاً شامل بخش‏های مختلفی بوده که انواع فضاهای اداری مورد نیاز مخاطبین را پوشش می‏دهد. به عنوان مثال بخش از این فضا به صندلی‏ های مشترک، بخشی به صندلی ‏های خصوصی و بخشی به دفاترکار و اتاق‏های خصوصی 2 تا 16 نفره اختصاص داده شده است. هزینه اجاره هریک از این فضاها بسته به نوع امکانات و خدمات و مدت زمان رزرو متفاوت است. به طور کلی، میانگین هزینه ماهانه اجاره صندلی 2 تا 3.5 میلیون تومان به ازای هر نفر و میانگین هزینه اجاره اتاق کار اختصاصی، در بازه 9 تا 30 میلیون تومان می‏باشد. لازم به ذکر است که هزینه استفاده از امکانات مجموعه، نظیر سالن جلسات، کنفرانس و همایش‏ها و کارگاه‏های آموزشی معمولاً به صورت جداگانه لحاظ می‏شود.

معمولاً فضاهای کار اشتراکی توسط شرکت‏های استارتاپی مورد استقبال بیشتری قرار می‏گیرد. استارتاپ ‏ها بسیاری فعالیت خود را از فضاهای دانشگاهی آغاز می‏کنند و اعضای این کسب‏ وکارها معمولاً دانشجویان هستند. همچنین اعضای این تیم‏ها با توجه به نوع فعالیت خود همواره در تعامل با یکدیگر و سایر استارتاپ ‏ها می‏باشند. این مجموعه ‏ها با توجه به هزینه کمتر اجاره و وجود امکانات مورد نیاز برای شرکت‏ها می‏تواند مورد استقبال این مجموعه ‏ها قرار گیرد.

فضای کار اشتراکی با توجه به نوع کانسپت و مخاطبین معمولاً به عنوان فضای تکمیلی پارک‏های علم و فناوری و کارخانه‏ های نوآوری طراحی می‏شود. این موضوع باعث استقبال استارتاپ‏ ها و سایر شرکت‏های فعال در این مجموعه‏ ها خواهد شد.

پیمایش به بالا